Wodorosty nori, nazywane również sałatą morską, są jedną z odmian wodorostów. Mają barwę zieloną lub czerwoną. Rosną w podwodnym środowisku. Najbardziej znane są w Krajach Dalekiego Wschodu, gdzie badania potwierdzają, że właśnie tam ludzie żyją najdłużej. W Europie stają się coraz bardziej popularne. Ludzie sięgają po wodorosty chcąc prowadzić zdrowy tryb życia. Są cenione ze względu na swoje właściwości, smak oraz wartości odżywcze. Wodorosty nori mają lekko słony smak i są uważane za najsmaczniejsze z dostępnych odmian wodorostów oraz za najłatwiej strawne. Mogą być spożywane z innymi potrawami lub być jedzone na surowo. Wystarczy stosować je jako zdrowy dodatek do różnych dań lub nawet kanapek. Wodorosty nori są źródłem witamin A, E, C, K, B1, B12, PP oraz zawierają duże ilości błonnika, białka (około 48% suchej masy), wapnia, jodu i żelaza, są to składniki niezbędne do zachowania prawidłowej diety. Składniki odżywcze występujące w wodorostach nori są bar...