Mleko kokosowe jest produkowane z miąższu orzecha kokosowego, którego to głównym składnikiem są krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, którym przypisuje się bardzo dużo właściwości zdrowotnych. Mleko kokosowe można bowiem przygotować nawet samodzielnie .
Ma biały kolor, gęstą kremową konsystencję a także charakterystyczny kokosowy smak oraz aromat. Mleko kokosowe dosyć często jest mylone z wodą koksową – a więc płynem, który to znajduje się wewnątrz niedojrzałego kokosa. Mleko kokosowe sklep jest to bardzo popularny dodatek w kuchniach krajów azjatyckich, zwłaszcza w Tajlandii oraz Indii, ale też na Karaibach oraz w Ameryce Południowej. Ostatnio zyskuje coraz szersze to grono amatorów w Europie oraz Ameryce Północnej, głównie wśród zwolenników zdrowego odżywiania. Kolor a także smak mleko kokosowe zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu, w którego to składzie dominują nasycone kwasy tłuszczowe. Skład oraz kaloryczność mleka kokosowego jest zależna od sposobu jego wytworzenia oraz zawartości wody, ale przeciętnie mleko kokosowe nieodtłuszczone z puszki składa się około w 68 procentach z wody i w 24 procentach z tłuszczu.
Mleko kokosowe jest doskonałym źródłem niektórych składników mineralnych. Porcja 100 g pokrywa bowiem dzienne zapotrzebowanie na mangan w 46 procentach, i na miedź w 13 procentach, ale także fosfor w 10 procentach, a na magnez, żelazo oraz selen w 9 procentach. Zawiera też niewielkie ilości witaminy C, niacyny, kwasu foliowego, a także innych witamin z grupy B.
Wielu z nas na własnym przykładzie przekonało się, że niestety oferta wielu sklepów stacjonarnych lub stoisk handlowych nie jest w pełni zgodna z naszymi oczekiwaniami pod względem bardziej oryginalnych dodatków, jakimi są chociażby coraz popularniejsze glony do sushi . Doskonałym przykładem jest tu sprzedaż oczywiście wielu innego rodzaju produktów naturalnych. Coraz częściej dużym powodzeniem zaczynają cieszyć się sklepy internetowe oferujące sprawdzoną i doskonale przygotowaną żywność ekologiczną. W sklepach tych są niedopuszczalne różnego rodzaju praktyki stosowane na różnych stanowiskach targowych jak chociażby prosty zabieg przełożenia jaj pozwalający na przysłowiowe wciskanie towaru innego niż byśmy oczekiwali. Inaczej patrzymy się na te znajdujące się w koszyku wiklinowym z odrobinką siana lub słomy a inaczej na te będące w opakowaniu. W przypadku bio ekologicznego sklepu WWW i produktu, jakim są wspomniane glony do sushi możemy być pewni, że zakupiony przez n...
